Tort orzechowo-czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Tort prosty, smaczny i bardzo orzechowy. Wprost idealny dla wszystkich, którzy uwielbiają czekoladę i orzechy:)

  • 5 godz.

Składniki:

  • Biszkopt
    - 7 łyżek cappuccino orzechowego
    - 7 jajek
    - 1 szklanka cukru pudru
    - 1 szklanka mąki
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - szczypta soli
    - 3 łyżki tartej bułki
    - 1 cytryna

    Masa czekoladowa
    - 500 ml śmietany 30%
    - 20 dag czekolady gorzkiej
    - 10 dag czekolady mlecznej

    Masa budyniowa
    - 3 łyżki mąki
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 0,5 l mleka
    - 4 łyżki cappuccino orzechowego
    - 6 łyżek cukru
    - 1 cukier wanilinowy
    - 250 g masła
    - 5 żółtek

    Dekoracja
    - 40 dag orzechów

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort orzechowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na puszystą masę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać sok z cytryny. Następnie dodać mąkę, tartą bułkę, proszek do pieczenia i cappuccino. Do powstałej masy dodać ubite białka. Całość delikatnie wymieszać i wlać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 40-50 min.

    Śmietanę wlać do rondla i podgrzać na małym ogniu. W międzyczasie połamać czekolady i wrzucić do śmietany. Mieszać tak długo aż czekolada się rozpuści. Następnie schłodzić masę i włożyć do lodówki na min. 3 h (najlepiej na 12 h). Po wyjęciu z lodówki ubić na sztywną masę.

    0,3 l mleka zagotować. Resztę mleka wymieszać z mąką, mąką ziemniaczaną, cappuccino, cukrem oraz cukrem wanilinowym. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę, energicznie mieszając, aż do zagotowania. Budyń schłodzić, 250 g masła utrzeć z 5 żółtkami, powstałą masę połączyć z zimnym budyniem.

    Podzielić biszkopt na 3 części. Na pierwszą wyłożyć masę budyniową, następnie znowu biszkopt, masa czekoladowa, biszkopt, masa czekoladowa, orzechy, schłodzić w lodówce.

Porady

Żeby śmietana lepiej się ubiła można widełki schłodzić w lodówce. Krem budyniowy polecam również schłodzić min. 3 godz. Im dłużej kremy pozostaną w lodówce tym lepiej się ubiją.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować