Ciasto na bazie fasoli jest przeeepyszne, takie czekoladowo-kokosowe, kuszące zapachem i wilgotne. W ogóle nie czuć co jest w nim podstawowym składnikiem!
60 min
Dla 10 osób
Składniki:
(Tortownica o średnicy 20 cm)
Ciasto:
1 puszka białej fasoli konserwowej
2 jajka
100g jogurtu naturalnego
100g ksylitolu
3 łyżki kakao
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Bita śmietana:
200 ml śmietanki 36%
1 łyżka ksylitolu
1 łyżka wiórków kokosowych
Do dekoracji:
wiórki kokosowe
Czekoladowo-kokosowy torcik z białej fasoli konserwowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto.
Fasolę odsączyć z zalewy, przełożyć na sitko i opłukać pod bieżącą wodą.
Następnie tak przygotowaną fasolę z jajkami dokładnie zblendować na jednolitą masę.
Dodać jogurt, ksylitol, kakao oraz wiórki do pieczenia.
Całość zmiksować i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Ostudzone ciasto przekroić na 2 części.
Przygotować bitą śmietanę.
Kremówkę z cukrem ubić na sztywno i delikatnie połączyć z wiórkami.
Ubitą śmietanką przełożyć ciasto i posmarować wierzch.
Całość posypać wiórkami kokosowymi oraz udekorować według uznania.
Komentarze