Czekoladowo-kokosowy torcik z białej fasoli konserwowej

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Ciasto na bazie fasoli jest przeeepyszne, takie czekoladowo-kokosowe, kuszące zapachem i wilgotne. W ogóle nie czuć co jest w nim podstawowym składnikiem!

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy 20 cm)
    Ciasto:
    1 puszka białej fasoli konserwowej
    2 jajka
    100g jogurtu naturalnego
    100g ksylitolu
    3 łyżki kakao
    3 łyżki wiórków kokosowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Bita śmietana:
    200 ml śmietanki 36%
    1 łyżka ksylitolu
    1 łyżka wiórków kokosowych
    Do dekoracji:
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Czekoladowo-kokosowy torcik z białej fasoli konserwowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto.
    Fasolę odsączyć z zalewy, przełożyć na sitko i opłukać pod bieżącą wodą.
    Następnie tak przygotowaną fasolę z jajkami dokładnie zblendować na jednolitą masę.
    Dodać jogurt, ksylitol, kakao oraz wiórki do pieczenia.
    Całość zmiksować i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
    Ostudzone ciasto przekroić na 2 części.
    Przygotować bitą śmietanę.
    Kremówkę z cukrem ubić na sztywno i delikatnie połączyć z wiórkami.
    Ubitą śmietanką przełożyć ciasto i posmarować wierzch.
    Całość posypać wiórkami kokosowymi oraz udekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować