Czekoladowe naleśniki ze skórką pomarańczową w syropie

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Zbyt proste? Nie. Tak dobre, że nic więcej nie potrzeba...

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO NALEŚNIKOWE::
    - mleko: 0.5 litra
    - czekolada gorzka: 75 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - stopione masło: 2 łyżki
    - likier pomarańczowy: 3 łyżki
    - miód płynny: 2 łyżki
    - mąka pszenna: 1.5 szklanki
    - kakao ciemne do wypieków: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA W SYROPIE::
    - skórka z pomarańczy (waga skórki po odkrojeniu jej białej wew. warstwy): 200 gramów
    - cukier: 1.5 szklanki
    - sok wyciśnięty z pomarańczy: 0.5 szklanki
    - woda: 0.5 szklanki
    - sok wyciśnięty z cytryny: 2 łyżki
    - wódka: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Czekoladowe naleśniki ze skórką pomarańczową w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWAĆ KANDYZOWANĄ SKÓRKĘ POMARAŃCZOWĄ W SYROPIE: ze sparzonej skórki z pomarańczy odkroić jej wewnętrzną białą warstwę i pokroić w cieniutkie długie paseczki. Włożyć je do rondelka, zasypać cukrem, dodać sok z pomarańczy i wodę i gotować (początkowo pod przykryciem, do momentu zagotowania) na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia syropu (1,5 do 2 godzin, w międzyczasie kilkakrotnie mieszając). Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. Po wyłączeniu ognia dodać alkohol, wymieszać.
  • 2. * Tak przygotowaną skórkę przekładam do wyparzonych małych słoiczków, zakręcam i odwracam do góry dnem do momentu wystudzenia. Przechowuję ją w lodówce nawet do kilku miesięcy. Przed użyciem wystarczy ją podgrzać.
  • 3. PRZYGOTOWAĆ CIASTO NALEŚNIKOWE: podgrzać mleko i rozpuścić w nim czekoladę, przestudzić. dodać wszystkie mokre składniki (jajka wcześniej roztrzepać), wymieszać, dodać przesianą mąkę i kakao oraz szczyptę soli. Ciasto odstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni (przed pierwszym smażeniem wystarczy rozetrzeć na patelni papierowym ręcznikiem kropelkę oleju) i odkładać przykrywając je talerzem, aby pozostały miękkie.
  • 4. Naleśniki podawać złożone w kopertę z dodatkiem gorącej skórki pomarańczowej w syropie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Skórka pomarańczowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować