Czekoladowe ciasto z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę z cukrem utrzeć na gładką, puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym żółtku, ucierać dalej, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
2.Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać do utartej masy i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem. Jedną czekoladę zetrzeć na tarce z dużym oczkiem, dodać do ciasta i wymieszać.
3.Mandarynki dokładnie osączyć z zalewy. Połowę mandarynek pokroić w kostkę.Tortownicę (o śr.22cm) wysmarować masłem, posypać bułką tartą i wylać połowę masy. Posypać pokrojonymi w kostkę mandarynkami i wylać pozostałą część ciasta. Piec ok.50-60 minut w 170 st. Ostudzić.
4.Drugą czekoladę roztopić razem z kremówką i polać ostudzone ciasto. Dowolnie udekorować pozostałymi mandarynkami.
Komentarze