Czekoladowe ciasto z mandarynkami

4.49 (186 ocen)

Szybkie i proste w wykonaniu ciasto, w sam raz do kawy lub herbaty.

Składniki:

  • 250 g margaryny
    1 niepełna szklanka cukru
    4 jajka
    1,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    2-3 łyżki śmietany kremówki
    2 tabliczki czekolady mlecznej (200g)
    2 małe puszki mandarynek ( po 312g)
    masło i bułka tarta do tortownicy



Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Czekoladowe ciasto z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę z cukrem utrzeć na gładką, puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym żółtku, ucierać dalej, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
  • 2. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać do utartej masy i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem. Jedną czekoladę zetrzeć na tarce z dużym oczkiem, dodać do ciasta i wymieszać.
  • 3. Mandarynki dokładnie osączyć z zalewy. Połowę mandarynek pokroić w kostkę.Tortownicę (o śr.22cm) wysmarować masłem, posypać bułką tartą i wylać połowę masy. Posypać pokrojonymi w kostkę mandarynkami i wylać pozostałą część ciasta. Piec ok.50-60 minut w 170 st. Ostudzić.
  • 4. Drugą czekoladę roztopić razem z kremówką i polać ostudzone ciasto. Dowolnie udekorować pozostałymi mandarynkami.



Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mandarynki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować