Czekoladowe ciasto z mandarynkami

4.5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Czekoladowe wilgotne ciasto i czekoladowy mus na pewno będą gratką dla czekoholików. Ożywiłam je mandarynkami w galaretce

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • foremka 24*24 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    125 ml mleka
    70 g czekolady deserowej
    1/2 szklanki kakao
    1 szklanka mąki
    2/3 szklanki cukru
    1 jajko
    70 ml oleju
    125 ml kwaśnej śmietany 18%
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    na mus czekoladowy:
    300 ml śmietanki kremówki
    100 g czekolady deserowej
    1 łyżka cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    na wierzch:
    4 mandarynki
    1 opakowanie galaretki pomarańczowej
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Czekoladowe ciasto z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Jajko utrzeć z cukrem na białą masę. Ucierając dolewać olej i śmietanę. Dodać mleko z czekoladą. Mąkę wymieszać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać i przelać do foremki wyłożonej papierem. Piec w 170*C przez około pół godziny, sprawdzając patyczkiem. Wystudzić.
  • 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżach wrzątku. Śmietanę wymieszać z czekoladą i żelatyną. Wyłożyć na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku. Mandarynki obrać i pokroić w plastry. Ułożyć je na musie czekoladowym i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mandarynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować