Czekoladowe ciasto z czarnymi porzeczkami i likierem kawowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto wyszło bardzo wilgotne i wspaniale pachnące, a porzeczki swoim kwaskowym smakiem przełamały słodką nutę ciasta.

  • 60 min

Składniki:

  • 120 g masła
    80 g gorzkiej czekolady
    180 ml likieru kawowego/ likieru Baileys
    3 jajka
    100 g drobnego cukru
    3 czubate łyżki kakao
    180 g mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    szczypta soli
    200 g czarnych porzeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Czekoladowe ciasto z czarnymi porzeczkami i likierem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wkładamy masło i podgrzewamy na niewielkim ogniu do rozpuszczenia. Dodajemy czekoladę, cukier, kakao i na końcu likier. Mieszamy co jakiś czas, aż czekolada całkowicie się roztopi. Odstawiamy do przestudzenia.
  • 2. Do drugiej miski przesiewamy mąkę pszenną, proszek, sól i sodę.
  • 3. Do trzeciej miski dodajemy jajka i lekko roztrzepujemy je rózgą (nie ubijamy piany). Następnie dodajemy zawartość rondelka z likierem i mieszamy do połączenia. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i mieszamy rózgą kuchenną, aż nie będzie grudek. Do ciasta dodajemy porzeczki i delikatnie łączymy je z ciastem. Keksówkę o wymiarach 11x35 cm (lub zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia. Do formy przelewamy ciasto.
  • 4. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy przez przez około 35 - 45 minut. Ciasta pod koniec pieczenia może być nadal wilgotne. Ciasta nie pieczemy do tzw. "suchego patyczka".

Porady

Ostudzone ciasto możecie polać ulubioną polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować