Karnawał to czas zabwy i przyjemności, a cóż może być przyjemniejszego od aromatycznej babeczki z kawałkami aksamitnej czekolady rozpuszczającej się na języku z każdym kęsem.
Czekoladowe ciastko do łapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoldaę gorzką oraz białą siekamy na drobne kawałki
2.Mieszamy składniki sypkie - mąka, kakao, prosze do pieczenia oraz sodę
3.Ucieramy jajka z cukrem na gładką masę. Dodajemy śmietanę oraz ostudzone masło
4.Do masy jajecznej dodajemy stopniowo sładniki suche. Całość miksujemy mikserem na średnich obrotach
5.Na koniec dodajemy pokrojoną w kawałki czekoladę. Mieszamy delikatnie łyżką.
6.Formę lub foremki na muffiny wykładamy papilotkami. Napełniamy masą do wysokości 2/3 papilotki.
Posypujemy suszonymi borówkami
Uwaga: borówki należy wcisnąć lekko w masę inaczej odpadną.
Ja używam do tego celu patyczka do szaszłyków
7.Piekarnik nagrzewamy do temperatuury 200 st.C
Pieczemy ok 20-30 minut.
Po upieczeniu studzimy i zjadamy
Komentarze