czekoladowe ciastko do łapki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Karnawał to czas zabwy i przyjemności, a cóż może być przyjemniejszego od aromatycznej babeczki z kawałkami aksamitnej czekolady rozpuszczającej się na języku z każdym kęsem.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka przenna-ciasto: 250 gramów
    - kakao ciemne (najlepsze holenderskie): 20 gramów
    - proszek do pieczenia - czubata łyżeczka: 1 łyżeczka
    - soda: 0.25 łyżeczki
    - cukier trzcinowy: 100 gramów
    - jajka-ciasto: 2 sztuki
    - śmietana kwaśna: 250 mililitrów
    - masło roztopione: 90 gramów
    - CZEKOLADA GORZKA DOBREJ JAKOŚCI: 200 gramów
    - czekolada biała: 100 gramów
    - borówki suszone: 50 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe ciastko do łapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoldaę gorzką oraz białą siekamy na drobne kawałki
  • 2. Mieszamy składniki sypkie - mąka, kakao, prosze do pieczenia oraz sodę
  • 3. Ucieramy jajka z cukrem na gładką masę. Dodajemy śmietanę oraz ostudzone masło
  • 4. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo sładniki suche. Całość miksujemy mikserem na średnich obrotach
  • 5. Na koniec dodajemy pokrojoną w kawałki czekoladę. Mieszamy delikatnie łyżką.
  • 6. Formę lub foremki na muffiny wykładamy papilotkami. Napełniamy masą do wysokości 2/3 papilotki.
    Posypujemy suszonymi borówkami
    Uwaga: borówki należy wcisnąć lekko w masę inaczej odpadną.
    Ja używam do tego celu patyczka do szaszłyków
  • 7. Piekarnik nagrzewamy do temperatuury 200 st.C
    Pieczemy ok 20-30 minut.
    Po upieczeniu studzimy i zjadamy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować