Wczoraj naszła nas chęć na coś słodkiego i dobrego, ale zarazem nie chcieliśmy jeść gotowców tylko pomyśleliśmy od razu żeby coś upiec. I tak o to wpadliśmy na pomysł, ciastka czekoladowego.
Ciastko czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. My użyliśmy tortownicy o średnicy 24 cm.
Masło roztapiamy razem z czekoladą gorzką w kąpieli wodnej, często mieszając.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Jaja ucieramy z cukrem. Gdy roztopiona czekolad nam trochę przestygnie, łączymy jaja z mąką, a następnie dodajemy roztopioną czekoladę z masłem. Dokładnie mieszamy.
2.Wymieszaną masę przelewamy do naszej formy. Pieczemy ok 25 minut. Można piec dłużej jeśli ktoś lubi bardziej suche ciasto.
Po 25 minutach wyciągamy ciasto i czekamy aż nam przestygnie.
Gdy mamy już je ostygnięte, to rozpuszczamy czekoladę mleczną na jednolitą, płynącą masę. Zalewamy nasze ciasto i czekamy aż nasza polewa czekoladowa zastygnie na naszym cieście.
Komentarze