Ciastko czekoladowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wczoraj naszła nas chęć na coś słodkiego i dobrego, ale zarazem nie chcieliśmy jeść gotowców tylko pomyśleliśmy od razu żeby coś upiec. I tak o to wpadliśmy na pomysł, ciastka czekoladowego.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - czekolada gorzka: 200 gramów
    - czekolada mleczna: 100 gramów
    - masło kostka: 0.5 sztuki
    - jaja: 4 sztuki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - mąka: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciastko czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • To ciastko uzależnia 1. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. My użyliśmy tortownicy o średnicy 24 cm.
    Masło roztapiamy razem z czekoladą gorzką w kąpieli wodnej, często mieszając.
    Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
    Jaja ucieramy z cukrem. Gdy roztopiona czekolad nam trochę przestygnie, łączymy jaja z mąką, a następnie dodajemy roztopioną czekoladę z masłem. Dokładnie mieszamy.
  • Ciastko czekoladowe 2. Wymieszaną masę przelewamy do naszej formy. Pieczemy ok 25 minut. Można piec dłużej jeśli ktoś lubi bardziej suche ciasto.
    Po 25 minutach wyciągamy ciasto i czekamy aż nam przestygnie.
    Gdy mamy już je ostygnięte, to rozpuszczamy czekoladę mleczną na jednolitą, płynącą masę. Zalewamy nasze ciasto i czekamy aż nasza polewa czekoladowa zastygnie na naszym cieście.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Czekolada mleczna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować