Deser Czekoladowa rozkosz

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min

Dziś zapraszam na deser dla czekoholików! Nie wiem czy można przygotować „coś” bardziej czekoladowego. Czekoladowa rozkosz, to połączenie intensywnie czekoladowego biszkoptu bez mąki, który smakuje jak brownie.. dwóch kremów z gorzkiej i mlecznej czekolady i sosu czekoladowego… Brzmi kusząco?

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na czekoladowy biszkopt bez mąki:
    ◦2 białka
    ◦2 żółtka
    ◦55 g cukru
    ◦40 g masła
    ◦165 g gorzkiej czekolady
    ◦szczypta soli

    Składniki na krem z gorzkiej czekolady:
    ◦100 g gorzkiej czekolady
    ◦150 ml śmietanki kremowej 30%
    ◦25 g masła
    ◦1 łyżeczka żelatyny
    ◦2 łyżki cukru pudru
    ◦50 g białej czekolady

    Składniki na krem z mlecznej czekolady z orzechami:
    ◦100 g czekolady mlecznej
    ◦150 ml śmietanki kremowej 30%
    ◦25 g masła
    ◦1 łyżeczka żelatyny
    ◦2 łyżki cukru pudru
    ◦30 g orzechów włoskich

    Składniki na sos czekoladowy:
    ◦80 g gorzkiej czekolady
    ◦1 łyżeczka masła
    ◦ok. 30 ml śmietanki kremowej 30% lub mleka

    Dodatkowo:
    ◦3 łyżki dżemu z czarnej lub czerwonej porzeczki
    ◦owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser czekoladowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowa rozkosz 1. Przygotowanie czekoladowego biszkoptu bez mąki
    Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitych białek dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masę czekoladową wlewamy do jajek, delikatnie mieszając. Przygotowaną masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masa na biszkopt ma mieć ok. 0,5 cm grubości. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Pieczemy ok. 10-12 minut.

    Z przygotowanego biszkoptu wykrawamy przy użyciu ringów 4 okrągłe placki, na które nakładamy niewielką ilość dżemu.
  • Czekoladowa rozkosz 2. Przygotowanie kremu z gorzkiej czekolady:
    Gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml śmietanki, odstawiamy na ok. 10 minut żeby żelatyna napęczniała. Następnie podgrzewamy żelatynę ze śmietanką aż żelatyna się rozpuści – nie można zagotować śmietanki! Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i mieszamy aż składniki się dobrze połączą. Odstawiamy masę żeby przestygła.

    Pozostałą śmietankę (100 ml) ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder i łyżka po łyżce dodajemy do masy czekoladowej. Białą czekoladę siekamy i również dodajemy do kremu. Mieszamy aż składniki się połączą.

    Na nasze okrągłe biszkopty nakładamy ringi i wylewamy przygotowany krem, tak do połowy wysokości i wstawiamy do lodówki.
  • Czekoladowa rozkosz 3. Przygotowanie kremu z mlecznej czekolady z fistaszkami:
    Mleczną czekoladę z fistaszkami rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml śmietanki, odstawiamy na ok. 10 minut żeby żelatyna napęczniała. Następnie podgrzewamy żelatynę ze śmietanką aż się rozpuści – nie można zagotować śmietanki! Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i mieszamy aż składniki się dobrze połączą. Odstawiamy masę żeby przestygła.

    Pozostałą śmietankę (100 ml) ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder i łyżka po łyżce dodajemy do masy czekoladowej.

    Z lodówki wyjmujemy ringi. Na zastygnięty krem z gorzkiej czekolady kruszymy pozostały czekoladowy biszkopt. Następnie wylewamy krem z mlecznej czekolady z fistaszkami. Całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i wstawiamy do lodówki.
  • Czekoladowa rozkosz 4. Przygotowanie sosu czekoladowego:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Pod koniec dodajemy śmietankę lub mleko i dokładnie mieszamy. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodajemy więcej śmietanki lub mleka.

    Desery wyjmujemy z ringów. W celu ułatwienia sobie pracy podczas wyjmowania zastygniętego kremu z ringów należy na samym początku, jeszcze przed napełnieniem ringów obwiązać każdy oddzielnie sznureczkiem/nitką, który później wykorzystamy do oddzielenia masy od formy. Dzięki temu, po przeciągnięciu sznureczka dookoła, krem z łatwością wypadnie na talerz.

    Nasz deser polewamy sosem czekoladowym, posypujemy owocami i w dowolny sposób dekorujemy!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na cały asortyment z... więcej»
Kod rabatowy:szalenstwo20
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online

Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł. 

Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:szalenstwo20
Zobacz
-20% na zakupy powyżej 100 zł
-20% na zakupy powyżej 100 zł
Rabat -20% na zakupy powyżej 1... więcej»
Kod rabatowy:SZ2024
Zobacz
+
-20% na zakupy powyżej 100 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat -20% na zakupy powyżej 100 zł. Promocje nie łączą się. Oferta i szczegóły promocji dostępne w drogeriach stacjonarnych i na zikodermo.pl.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ2024
Zobacz
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Rabat do 40% na sprzęt, odzież... więcej»
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
+
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Online
Stacjonarnie

Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
-25% na wszystko
-25% na wszystko
Rabat 25% na całą ofertę MEFEM... więcej»
Kod rabatowy:SZ25
Zobacz
+
-25% na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ25
Zobacz
-40% przy zakupach za min. 50 zł
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i o... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
+
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Online

Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
Rabat 30%* i prezent**
Rabat 30%* i prezent**
Rabat 30%* od 299 złotych i pr... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
Rabat 30%* i prezent**
Online
Stacjonarnie

Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować