Ciasto na czekoladowym spodzie bez jajek, z kremem malinowym bez dodatku żelatyny.
50 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
2 łyżki oleju kokosowego lub masła
0,5 szklanki brązowego cukru
0,75 szklanki mąki pszennej
400 g gęstego jogurtu naturalnego
6 łyżek soku z pomarańczy
0,5 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
130 g mascarpone
1 puszka mocno schłodzonego mleka kokosowego (ekstrakt z kokosa co najmniej 80%)
150 g mrożonych malin
5 łyżeczek cukru pudru lub jasnego miodu
do dekoracji: czekoladowe wiórki i maliny
Malinowa chmura na jogurtowym brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy olej lub masło, sok z pomarańczy i odstawiamy do przestudzenia. Do zimnej ale jeszcze płynnej czekolady dodajemy jogurtu naturalny i dokładnie łączymy.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Suche składniki dodajemy do czekoladowej masy i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 150 stopni. Małą blaszkę, np. 25x25 wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Wyrównujemy i umieszczamy w piekarniku na 20 minut.
Po upieczeniu studzimy.
Stałą część zimnego mleka kokosowego łączymy z mascarpone, cukrem pudrem lub miodem i malinami. Miksujemy do uzyskania pięknego, różowego kremu, który wykładamy na czekoladowy spód. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Przed podaniem dekorujemy wiórkami czekolady i malinami. Smacznego!
Komentarze