Czekolada na gorąco

5 (165 ocen)

  • 15 min

Gęsty pachnący napój. Działa rewelacyjnie na duszę i ciało. Pyszny dodatek do kruchych ciasteczek.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 litr mleka
    1 jajko
    4 łyżki ciemnego kakao
    4 łyżki cukru
    1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 laska wanilii
    1 szczypta cynamonu
    1 szczypta gałki muszkatołowej
    50g płatków migdałowych
    50 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje

Czekolada na gorąco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pół szklanki mleka zostawić, a resztę zagotować z wanilią
  • 2. Następnie wyjąć wanilię,rozkroić,wydłubać ziareczka i z powrotem dodać do mleka.Dodać cynamon gałkę i połamaną czekoladę.Dokładnie wymieszać.
  • 3. W miseczce wymieszać cukier, kakao mąkę wbić jajko i wymieszać na jednolitą masę dodając zostawione zimne mleko
  • 4. Wlać miksturę do gorącego mleka i zagotować.Podawać z rozdrobnionymi migdałami

Porady

Jeśli lubisz tuż przed podaniem dodaj 50 ml rumu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować