Czarna krówka

5 (160 ocen)

  • 2 min

Ciasto na kakaowym biszkopcie, przełożone kremówką, w środku z musem truskawkowym. Wierzch posmarowany krówką. Dość pracochłonne, choć myślę, że prezentuje się całkiem okazale.

  • 2 min

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy z 6 jaj.
    800 ml smietany 30%
    3 łyżki żelatyny
    4 łyżki cukru

    400g mrożonych truskawek
    1 galaretka truskawkowa

    puszka kajmaku
    orzechy włoskie lub archaidowe
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czarna krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt z 6 jaj
  • 2. Masa śmietanowa:
    Masę śmietanową robiłam na 2 razy, czyli do 400ml kremówki dodać 2 łyżki cukru, ubić (choć nie całkiem na sztywno), następnie wlać lekko ciepłą żelatynę (1 1/2 łyżki) rozpuszczoną w 1/3 szkl wody, wymieszać i wyłożyć na połowę biszkopta.
  • 3. Mus truskawkowy:
    Truskawki rozmrozić, odlać sok, zmiksować blenderem.
    Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody. Jak przestygnie wlać mus i wymieszać. Lekko tężejącą nakładać na śmietanę (takimi kleksami). Ważne: Zostawić do całkowitego zastygnięcia, dopiero wtedy nałożyć śmietanę wykonaną jak wyżej napisałam. Przykryć drugą połową ciasta, docisnąć.
  • 4. Wierzch ciasta posmarować gotowym kajmakiem i posypać orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować