Ciasto na kakaowym biszkopcie, przełożone kremówką, w środku z musem truskawkowym. Wierzch posmarowany krówką. Dość pracochłonne, choć myślę, że prezentuje się całkiem okazale.
2 min
Składniki:
Biszkopt kakaowy z 6 jaj.
800 ml smietany 30%
3 łyżki żelatyny
4 łyżki cukru
2.Masa śmietanowa:
Masę śmietanową robiłam na 2 razy, czyli do 400ml kremówki dodać 2 łyżki cukru, ubić (choć nie całkiem na sztywno), następnie wlać lekko ciepłą żelatynę (1 1/2 łyżki) rozpuszczoną w 1/3 szkl wody, wymieszać i wyłożyć na połowę biszkopta.
3.Mus truskawkowy:
Truskawki rozmrozić, odlać sok, zmiksować blenderem.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody. Jak przestygnie wlać mus i wymieszać. Lekko tężejącą nakładać na śmietanę (takimi kleksami). Ważne: Zostawić do całkowitego zastygnięcia, dopiero wtedy nałożyć śmietanę wykonaną jak wyżej napisałam. Przykryć drugą połową ciasta, docisnąć.
4.Wierzch ciasta posmarować gotowym kajmakiem i posypać orzechami.
Komentarze