Cytrynowy sernik z bitą śmietaną i musem z mango na czekoladowym spodzie

0 (0 ocen)

Serniczek z cytrynową nutą

Składniki:

  • 23cm tortownica :
    Spód :
    - 350 g ciasteczek czekoladowych/kakaowych
    - 180 g masła

    Masa serowa :
    -700-800 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
    -160 ml kremówki
    -200 g cukru pudru lub drobnego cukru
    - 3 jajka
    -5 żółtek
    - skórka i sok z 1 i 1/2 cytryny

    Dekoracja
    - 1 dojrzałe mango
    - 1/4 szklanki wody
    -2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
    -mod / cukier do smaku

    -150-200 ml śmietanki kremówki
    -1-2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Cytrynowy sernik z bitą śmietaną i musem z mango na czekoladowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie :
    Roztapiamy masło .
    Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze niemalże na pył z lekkimi grudkami i łączymy z masłem .
    Spód i boki tortownicy wykładamy masą ciasteczkową , mocno ugniatając żeby była zwarta , wstawiamy do lodówki aby sie utwardziła .

    Twaróg mieszamy z cukrem i śmietanką za pomocą łyżki lub łopatki aby składniki się połączyły .
    Następnie dodajemy po jednym jajko oraz żółtku i dalej mieszamy .
    Na koniec dodajemy drobno startą skórkę z cytryny oraz sok i mieszamy .
    Wyjmujemy tortownice z lodówki i wylewamy mase serową .
    I teraz taki myk : spód i boki torownicy szczelnie owijamy folią aluminiową ,w sporym naczyniu nadającym sie do umieszczenia w piekarniku ( odporne na wysoką temperaturę i bez żadnych plastikowych elementów ) umieszczamy sernik i nalewamy do naczynia wrzącą wodę do połowy tortownicy ( ja nie miałam żadnego takiego naczynia więc wlałam wodę na głęboką formę którą miałam przy kupieniu piekarnika ).
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , przez 35 min góra-dół a następnie przez 15 min z termoobiegiem , do zarumienienia .
    Studzimy w uchylonym piekarniku przez 15 min , wyjmujemy i studzimy przez 20 min a następnie możemy włożyć na noc do lodówki lub zimnego pomieszczenia .

    Dekoracja :
    Żelatynę rozpuszczamy do 5 łyżkach zimnej wody i odstawiamy na 10 min.
    Mango obieramy i miksujemy , dodajemy wode i cukier do smaku .

    Ubijamy bitą śmietanę dodając pod koniec po łyżce cukru do smaku .

    Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali , pilnując aby się nie zagotowała .
    Schładzamy żelatynę i 1/3 dodajemy do bitej śmietany a 2/3 do musu z mango i mieszamy pilnując aby nie zrobiły się grudki .
    Obie masy wkładamy do lodówki .
    Po 20 min wyjmujemy bitą śmietanę i robimy wzorki na serniku - u mnie to były koła , wkładamy do lodówki na pare minut .
    Gdy mus z mango będzie jeszcze delikatnie lejący się również robimy wzorki na serniku i wkłądamy do lodówki aż wszystko stężeje .
    Smacznego ! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mango Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować