Cytrynowo-miętowe muffinki z sokiem jabłkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Uwielbiam te muffinki, bo są takie puszyste, mięciutkie i cudownie pachną! Smakują naprawdę rewelacyjnie.

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (7-8 sztuk)
    150g mąki pszennej
    70g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    1 jajko
    50 ml oleju
    150 ml soku jabłkowego
    1 łyżka soku z cytryny
    Dodatkowo:
    1 łyżka skórki z cytryny (świeżej, grubo posiekanej)
    10 listków mięty (dużych)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki Sok

Cytrynowo-miętowe muffinki z sokiem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko, olej, sok z cytryny oraz sok jabłkowy.
    Suche składniki połączyć z mokrymi.
    (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
    Na samym końcu do ciasta wmieszać skórkę cytrynową i drobno posiekane listki mięty.
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
    Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia.
    (Babeczki można posypać cukrem pudrem, udekorować bitą śmietaną, lukrem lub dowolną polewą.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta Sok jabłkowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować