1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, ciągle ubijając. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać dokładnie widelcem i dodać do białek. Zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę piec 20-30min.
Masa:
Budyń ugotować z cukrem w 1/2l wody. Do gorącego budyniu wsypać suche
galaretki. Margarynę utrzeć z żółtkami, dodać zimny budyń, sok z
cytryny do smaku i pianę z białek. Biszkopt lub herbatniki nasączyć
wodą z sokiem z cytryny i odrobiną cukru, na to wyłożyć masę i
wstawić do lodówki na 10-15min.
Ubić śmietanę z odrobiną cukru pudru, dodać tężejącą galaretkę i
wyłożyć na masę cytrynową. Wierzch można pokruszyć herbatnikami.
Porady
zamiast soku z cytryny można użyć zaprawy cytrynowej
do śmietany można dodać żelatynę zamiast galaretki
Komentarze