Pieczone cytrynowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier, żółtka i zagnieść ciasto. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykleić ciastem dno foremki i pozostawić w lodówce na 20 min.
Żółtka z cukrem ubić na puch. Dodać masło i dalej ubijać. Następnie stopniowo dodawać ser i w dalszym ciągu miksować. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny, cukier ze skórką cytrynową.
Białka ubić na sztywno z łyżką cukru.
Śmietankę ubić na sztywno.
Delikatnie połączyć wszystkie składniki używając najlepiej szpatułki.
Masę wyłożyć na ciasto. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 70 min. Sernik wystudzić przy uchylonych drzwiczkach.
Posypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego.
Komentarze