Pieczone cytrynowe ptasie mleczko

5 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Serniczek o smaku cytrynowym zawsze cieszy się powodzeniem.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 żółtka
    150 g masła
    4 łyżki cukru

    500 g sera białego ( wiaderko Piątnica )
    5 jajek
    300 g śmietany 30 % ( ubić na sztywno )
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    7 łyżek cukru + 1 łyżka cukru
    100 g masła ( miękkiego )
    sok z połowy cytryny
    15 g - opakowanie cukru ze skórką cytrynową

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Ciasto cytrynowe

Pieczone cytrynowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier, żółtka i zagnieść ciasto. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykleić ciastem dno foremki i pozostawić w lodówce na 20 min.
    Żółtka z cukrem ubić na puch. Dodać masło i dalej ubijać. Następnie stopniowo dodawać ser i w dalszym ciągu miksować. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny, cukier ze skórką cytrynową.
    Białka ubić na sztywno z łyżką cukru.
    Śmietankę ubić na sztywno.
    Delikatnie połączyć wszystkie składniki używając najlepiej szpatułki.
    Masę wyłożyć na ciasto. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 70 min. Sernik wystudzić przy uchylonych drzwiczkach.
    Posypać obficie cukrem pudrem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Ser z wiaderka Skórka z cytryny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować