Cytrynowe mini serniczki na zimno

0 (0 ocen)

Dostałam domowy serek. Na sernik było go trochę za mało to postanowiłam zrobić mini serniczki. Na zimno, bo w upalne dni, nie zawsze mam ochotę uruchamiać piekarnik. Mini serniczki są podzielne, i poręczne i pyszne.

Składniki:

  • 500g twarogu
    2 łyżki cukru
    100g rodzynek
    1 galaretka o smaku cytrynowym
    3 łyżeczki żelatyny
    Okrągłe biszkopty około 14 sztuk
    3 czekoladowe cukierki
    Kilka kropelek aromatu cytrynowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Cytrynowe mini serniczki na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser rozdrobnić blenderem. Dodać cukier i ponownie rozetrzeć blenderem.
  • 2. Galaretkę rozpuścić w szklance wody ( 250ml)
  • 3. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, zostawić na około 10 minut do napęcznienia.
  • 4. Napęczniałą żelatynę podgrzać ( nie zagotować) i ciepłą wlać do zimnej, lekko tężejącej galaretki. Rozmieszać.
  • 5. Do sera wlewać powoli galaretkę z żelatyną i zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać rodzynki i aromat cytrynowy. Wymieszać.
  • 6. Na dno foremek do muf finek włożyć po jednym okrągłym biszkopcie a następnie wlać masę serową. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
  • 7. Czekoladowe cukierki zetrzeć na tace o dużych oczkach. Serniczki wyciągnąć z foremek odwracając deser do góry dnem . I na koniec górę posypać startymi cukierkami.

Porady

Z przepisu wyszło mi 14 mini serniczków

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować