Cytrynowe lody na jogurcie

4.5 (145 ocen)

Moje pierwsze w życiu domowe lody o orzeźwiającym smaku cytryny.

Składniki:

  • 600 ml gęstego jogurtu naturalnego
    150 ml śmietanki kremówki 30%
    100 g cukru pudru
    sok z 1,5 cytryny – u mnie 10 łyżek stołowych
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery Lody

Cytrynowe lody na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nalewanie masy do maszynki 1. 24 godziny wcześniej misę od maszynki do lodów wstawiłam do zamrażarki.
    Cytryny dokładnie wyszorowałam, sparzyłam wrzącą wodą i osuszyłam. Zesterem ścięłam sobie kilka paseczków skórki do ozdoby. Wycisnęłam sok.
    Wszystkie składniki umieściłam w wysokim plastikowym naczyniu i zmiksowałam. Naczynie wstawiłam do zamrażarki na około 4 godziny.
    Po tym czasie masę przemieszałam, wlałam do włączonej maszynki, i pozostawiłam w niej na około 20 minut. Zgęstniałą masę przełożyłam do zamykanego pojemniczka i wstawiłam ponownie do zamrażarki, żeby lody uzyskały odpowiednią konsystencję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Jogurt

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować