Cynamonowy wieniec z kremem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bardzo dekoracyjne ciasto znakomite na święta i niedzielne popołudnie.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    175 g mąki
    50 g mąki zimniaczanej
    175 g cukru
    4 jajka
    100 ml mleka
    2 paczki cukru waniliowego
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    bułka tarta i tłuszcz do smarowania formy
    Krem:
    0,5 litra mleka
    paczka budyniu czekoladowego
    3 łyżki cukru
    4 łyżki cynamonu
    250 g masła lub margaryny
    50g cukru pudru
    250 g konfitur z wiśni
    Dekoracja:
    50 g wiórek czekoladowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Cynamonowy wieniec z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Żółtka ubić z cukrem,paczką cukru waniliowego,olejem i mlekiem.Dodać mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Połączyć z pianą z białek. Masę wlać do formy z kominkiem, wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Wstawić do nagrzanego do175 stopni C piekarnika i piec 40 min.
  • 2. Krem
    Z 0,5 litra mleka, 3 łyżek cukru kryształu i 4 łyżek cynamonu przyżądzić budyń według przepisu podanego na opakowaniu. Masło utrzeć z cukrem pudrem i torebką cukru waniliowego na puszysty krem. W trakcie ucierania dodawać po łyżce ostudzony budyń. Ciasto przekroić na trzy blaty. Na dolny blat położyć konfiturę z wiśni , a na niego krem czekoladowy. Tak samo postąpić z drugim blatem , zostawiając część kremu do ozdpbienia wierzchu ciasta. Gotowy wieniec obsypać wiórkami czekoladowymi. Wstawić na 3 godz. do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować