Bardzo dekoracyjne ciasto znakomite na święta i niedzielne popołudnie.
50 min
Składniki:
Ciasto:
175 g mąki
50 g mąki zimniaczanej
175 g cukru
4 jajka
100 ml mleka
2 paczki cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
bułka tarta i tłuszcz do smarowania formy
Krem:
0,5 litra mleka
paczka budyniu czekoladowego
3 łyżki cukru
4 łyżki cynamonu
250 g masła lub margaryny
50g cukru pudru
250 g konfitur z wiśni
Dekoracja:
50 g wiórek czekoladowych
Cynamonowy wieniec z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Żółtka ubić z cukrem,paczką cukru waniliowego,olejem i mlekiem.Dodać mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Połączyć z pianą z białek. Masę wlać do formy z kominkiem, wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Wstawić do nagrzanego do175 stopni C piekarnika i piec 40 min.
2.Krem
Z 0,5 litra mleka, 3 łyżek cukru kryształu i 4 łyżek cynamonu przyżądzić budyń według przepisu podanego na opakowaniu. Masło utrzeć z cukrem pudrem i torebką cukru waniliowego na puszysty krem. W trakcie ucierania dodawać po łyżce ostudzony budyń. Ciasto przekroić na trzy blaty. Na dolny blat położyć konfiturę z wiśni , a na niego krem czekoladowy. Tak samo postąpić z drugim blatem , zostawiając część kremu do ozdpbienia wierzchu ciasta. Gotowy wieniec obsypać wiórkami czekoladowymi. Wstawić na 3 godz. do lodówki.
Komentarze