Drożdżowy wieniec cynamonowy (estoński kringel) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć w miseczce, dodać cukier i łyżkę mąki oraz połowę porcji ciepłego mleka. Dobrze rozetrzeć, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 10-15min. Do misy przesiać mąkę, dodać sól, żółtko, masło, resztę mleka i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto aż stanie się jednolite. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godziny do podwojenia objętości ciasta.
2.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiać, po czym rozwałkować na prostokąt o grubości ok 3-4 mm. Składniki na nadzienie wymieszać ze sobą i posmarować ciasto, a następnie zwinąć je w dość ścisły rulon.
3.Zwinięty rulon przeciąć ostrym nożem wzdłuż na pół (jeden bok zostawić nie nacięty, lepiej będzie zapleść warkocz)
4.Zrobić splot i porządnie złączyć oba boki tak aby powstał obwarzanek. Przed połączeniem boków, przeciąć ten koniec który posłużył nam za pomoc przy splocie.
5.Gotowy wieniec przełożyć na blachę i piec ok 30 min w temperaturze 190 stopni.
Komentarze