Drożdżowy wieniec cynamonowy (Estoński kringel)

4.5 (157 ocen)

Coś dla wielbicieli ciast drożdżowych i cynamonu.

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE
    15g drożdży świeżych
    1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka
    1 łyżka cukru
    300g mąki pszennej
    30g płynnego,ostudzonego masła
    pół łyżeczki soli
    1 żółtko

    NADZIENIE CYNAMONOWE
    50g roztopionego masła
    4 łyżki cukru
    3 łyżki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Wieniec Desery

Drożdżowy wieniec cynamonowy (estoński kringel) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć w miseczce, dodać cukier i łyżkę mąki oraz połowę porcji ciepłego mleka. Dobrze rozetrzeć, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 10-15min. Do misy przesiać mąkę, dodać sól, żółtko, masło, resztę mleka i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto aż stanie się jednolite. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godziny do podwojenia objętości ciasta.
  • Estoński kringel 2. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiać, po czym rozwałkować na prostokąt o grubości ok 3-4 mm. Składniki na nadzienie wymieszać ze sobą i posmarować ciasto, a następnie zwinąć je w dość ścisły rulon.
  • Estoński kringel 3. Zwinięty rulon przeciąć ostrym nożem wzdłuż na pół (jeden bok zostawić nie nacięty, lepiej będzie zapleść warkocz)
  • Estoński kringel 4. Zrobić splot i porządnie złączyć oba boki tak aby powstał obwarzanek. Przed połączeniem boków, przeciąć ten koniec który posłużył nam za pomoc przy splocie.
  • Estoński kringel 5. Gotowy wieniec przełożyć na blachę i piec ok 30 min w temperaturze 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować