Ciasto cygańskie ścieżki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier oraz cukier waniliowy. Nadal ubijając dodaję naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksuję. Ciasto dzielę na trzy równe części. Do pierwszej części dodaję kakao, do drugiej - kisiel, a do trzeciej - 5żółtek i 3 łyżki mąki. Każdą z części dokładnie mieszam. Na przygotowaną blaszkę nakładam naprzemiennie po dwie łyżki każdego z ciast. Zaczynam od środka i nakładam w to samo miejsce, tak aby powstały kolorowe kręgi. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. (z termo obiegiem) Po przestudzeniu przekrawam ciasto na dwa blaty.
2.Trzy galaretki rozpuszczam w 1 szklance wrzątku (każdą osobno). Galaretki wylewam na płaskie naczynia i odstawiam do stężenia. Następnie kroję je w kosteczkę. Ostatnie opakowanie galaretki także rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Tężejącą galaretkę miksuję z serkami homo. Do masy dodaję pokrojone galaretki i mieszam. Masą przekładam upieczone placki. Ciasto schładzam 1-2 godziny w lodówce, następnie oprószam je cukrem pudrem.
Komentarze