Curry z kurczakiem na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka umyć i osuszyć. Przecisnąć jeden ząbek czosnku, wymieszać z jedną łyżeczką drobno posiekanego imbiru, 1/2 łyżeczki drobno posiekanej papryczki zielonej i 1/4 łyżeczki soli. Natrzeć kurczaka, przykryć i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
2.Kurczaka wyjąć z lodówki i piec w żaroodpornym naczyniu, polanym oliwą, pod przykryciem ok. 30 minut w 180 stopniach.
3.Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać 2 ząbki czosnku, 1 łyżkę drobno posiekanego imbiru i pozostałe papryczki zielone, drobno posiekane. Smażyć przez chwilę.
4.Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na pół, dodać do rondla i zalać odrobiną wody. Dodać szczyptę kolendry, ok. 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę kurkumy i 1/4 łyżeczki chilli w proszku. Dusić 5-10 minut pod przykryciem na małym ogniu.
5.Wlać mleczko kokosowe i zagotować.
6.Wyjąć kurczaka z piekarnika i wrzucić piersi do rondla. Dusić wszystko razem parę minut pod przykryciem.
Komentarze