Clafoutis z piersią z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Szybkie i pyszne danie na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    0,5 kg mąki
    0,5 l mleka
    5 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    DODATKI:
    475g piersi z kurczaka (dwie spore piersi)
    1 pomidor
    1 czerwona papryka
    1 mała cebula
    10 czarnych oliwek
    zioła prowansalskie, sól, pieprz
    MARYNATA DO KURCZAKA:
    3 łyżeczki musztardy miodowej
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka masła orzechowego
    2 łyżeczki soku z cytryny
    sól, pieprz, koperek suszony, czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Clafoutis z piersią z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Clafoutis z piersią z kurczaka 1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dodaj olej, musztardę, masło orzechowe, sok z cytryny i przyprawy. Wymieszaj i wstaw do lodówki na godzinę. Pokrój cebule i paprykę w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju, zostaw do ostygnięcia. Następnie pokrój oliwki oraz pomidora do miseczek. Wyjmij mięso z lodówki i podsmaż na patelni, zdejmij z patelni i zostaw do wystudzenia. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka i mleko oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj mikserem. Dodaj oliwki, paprykę z cebulą oraz mięso. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ułóż pomidory a na nie wylej ciasto. Piecz 40 minut w temp.170 stopni. Można podawać na gorąco, ale również na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować