Ciasto z czekoladą i orzechami

4.5 (190 ocen)

  • 60 min

To ciasto jest proste, ale robi niemałe wrażenie smakowe

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka,
    1 szkl. cukru,
    1 kostka margaryny,
    2,5 szkl. mąki,
    3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej,
    ok. 200g orzechów laskowych
    Polewa:
    2 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej,
    ewentualnie trochę masła
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z czekoladą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka i cukier ubić, dodać margarynę i dalej ubijać. Następnie stopniowo dosypywać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • 2. Posiekaną lub pokrojoną na kawałeczki tabliczkę czekolady dodać do ciasta. Następnie posiekać orzechy, około pół szklanki zmielić w młynku elektrycznym do kawy.
  • 3. Ciasto wymieszać z kawałkami czekolady, orzechów oraz ze zmielonymi orzechami. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blachy, piec około 40 minut w temp. 180 stopni Celsjusza
  • 4. Dwie tabliczki czekolady rozpuścić na parze. Rozprowadzić na wystudzonym cieście.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować