Ciasteczka z czekoladą i orzechami

4.49 (174 ocen)

Robi się je błyskawicznie. W pół godziny mamy pyszny podwieczorek. Wg Oliwki są "po prostu pychotne" :)

Składniki:

  • 3/4 szkl cukru brązowego
    1,5 szkl mąki pszennej
    1/2 łyżeczki sody
    125g margaryny
    jajko
    szczypta soli
    2/3 tabliczki mlecznej czekolady
    garść siekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Ciasteczka z czekoladą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie suche składniki i zimną margarynę posiekać. Dodać jajko i zagniatać ciasto. Gdy ciasto będzie coraz bardziej zwarte wsypać posiekaną czekoladę i orzechy. Zagniatać aż otrzymamy gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy wałek grubości ok 5 cm. Kroimy na 1-centymetrowe plastry, które układamy w większych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Ciasteczka pieczemy ok 12 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika.

Porady

Aby ciasteczka były bardziej miękkie wkładamy do pojemnika kawałek jabłka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Czekolada Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować