Cisto krówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ZACZYNAMY OD MASY BUDYNIOWEJ:
Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja zawsze dodaję troszkę mniej mleka). Odstawić do wystygnięcia. Po przestudzeniu ucieramy masło i dodajemy budyń po jednej łyżce aż dodamy cały. Budyń musi być dobrze wystudzony żeby nie rozpuszczał masła.
NASTĘPNIE MASA KRÓWKOWA:
Masę krówkową (kajmak) wykłądamy z puszki do garnuszka dodajemy 2-3 łyżki mleka (zależy jakiej konsystencji mamy kajmak) i mieszając podgrzewany (Nie zagotować!!!). Odstawiamy do wystygnięcia.
TERAZ CZAS NA ŚMIETANĘ:
Dobrze schłodzoną śmietanę wlewamy do naczynia (najlepiej wyższego) miksujemy na najwyższch obrotach 2 minutki po czym dodajemy cukier puder i śmietan fixy i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji.
PRZEKŁADANIE:
Na blasze o rozmiarze 36cm*25cm (bądź podobnym- im mniejsza tym wyższe ciasto) wykładamy herbatniki a na nie masę budyniową i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Następnie wykładamy masę krówkową i ponownie przykrywamy herbatnikami. Na koniec wykładamy bitą śmietanę i tak zrobione ciasto wkładamy najlepiej na noc do lodówki, żeby herbatniki zmiękły.
Smacznego!!
Porady
Bitą śmietanę możemy ubić bez śmietn fixu ale jeżeli ciasto ma troszkę postać najlepiej śmietanę zabezpieczyć przed "rozpadem"
Komentarze