ciemne ciasto z białym winem

0 (0 ocen)

wymyśliłam to ciasto dobre 20 lat temu, jest do dziś i wielu znajomych go robi.

Składniki:

  • biszkopt na dużą blachę: 5 jaj 3/4 szkl. cukru kryształu 1 szkl. mąki tortowej 1 budyń śmietankowy 3 łyżki kakao 1/4 łyżeczki sody 2 łyżki octu.
    masa: 1 kostka margaryny 1 jajko ( nie polecam latem zwłaszcza w upały) 3/4 szkl. cukru pudru 3 czubate łyżki mleka w proszku 2 łyżki kakao 1 łyżka kawy 3 łyżki wrzątku mleka lub wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Ciemne ciasto z białym winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt na dużą blachę: 5 jaj 3/4 szkl. cukru kryształu 1 szkl. mąki tortowej 1 budyń śmietankowy 3 łyżki kakao 1/4 łyżeczki sody 2 łyżki octu. ubić białka na sztywno, dodać cukier i żółtka wymieszane z sodą i octem, a następnie makę, budyń i kakao. piec w nagrzanym piekarniku 30-40 min w temp 180 stopni. wystudzone ciasto przekroić na pół. spód ułożyć w formie wyłożonej papierem i nasączyć białym winem (półsłodkie), wyłożyć słoiczek dżemu brzoskwiniowego lub wiśniowego a na to masę potem wierzch ciasta i nasączyć go też winem.udekorować kakaem lub białą czy czarną czekoladą albo wg fantazji. dżem jest w śladowych ilościach i raczej go nie widać ale oddaje walory smakowe. masa: 1 kostka margaryny 1 jajko ( nie polecam latem zwłaszcza w upały) 3/4 szkl. cukru pudru 3 czubate łyżki mleka w proszku 2 łyżki kakao 1 łyżka kawy 3 łyżki wrzątku mleka lub wody utrzeć margarynę z cukrem na puch. dodać mleko w proszku, a następnie do pulchnej masy wbić jajko i dalej miksować, a następnie dodać płynne kakao z kawą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować