Brzoskwiniowiec z białym winem

  • wyświetlono: 1052 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Kruche kakaowe ciasto z brzoskwiniowym budyniem i budyniową pianką. Smak lekko "podkręcony" dodatkiem białego wina.

portret
  • 16 porcje
  • 120min

Składniki

ciasto:
300 g mąki pszennej tortowej
200 g masła
100 g cukru pudru
4 żółtka
1 czubata łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

budyń brzoskwiniowy:
650 g brzoskwiń (waga bez skórki i pestek)
1 szklanka białego wina półsłodkiego
1-2 łyżki cukru
2 op. budyniu śmietankowego

pianka budyniowa:
4 białka
3/4 szklanki drobnego cukru
100 ml oleju
2 op. budyniu śmietankowego
szczypta soli

dodatkowo:
300 g brzoskwiń (waga bez skórki i pestek)
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Brzoskwiniowiec z białym winem

  • 1. Przygotowujemy ciasto: mąkę mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy masło i żółtka i zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Pozostałym ciastem wylepiamy dno formy o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut.
  • 2. Przygotowujemy budyń: obrane ze skórki i pozbawione pestek brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki, podlewamy 1/2 szklanki wina i zagotowujemy pod przykryciem, gotujemy na małym ogniu kilka minut, następnie miksujemy blenderem (w masie mogą pozostać kawałeczki nierozdrobnionych brzoskwiń). Dodajemy cukier do smaku. W pozostałym winie (1/2 szklanki) rozprowadzamy proszek budyniowy i wlewamy do gorącej masy brzoskwiniowej. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy do zagotowania. Gorący budyń wykładamy na przestudzone ciasto, wyrównujemy powierzchnię i lekko studzimy.
  • 3. Przygotowujemy piankę budyniową: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, nadal ubijając dodajemy stopniowo cukier. Kiedy cukier się rozpuści, wsypujemy proszek budyniowy i wlewamy olej, jeszcze chwilę miksujemy. Pianę wykładamy na przestudzony budyń. Na pianie układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie (pozbawione skórki i pestek). Na wierzch ścieramy na tarce wyjęte z lodówki ciasto.
  • 4. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 40 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostudzenia i schładzamy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Zamiast wina można użyć wody.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

brzoskwiniepodwieczorekciasto z brzoskwiniamiLETNIE CIASTOciasto dla dorosłychowocowe ciastoletni podwieczorekkruche ciasto kakaoweciasto z letnimi owocamiciasto z budyniem brzoskwiniowymciasto z pianką budyniową

Komentarze

Podobne przepisy

Brzoskwiniowe

Dodane przez: kochampiec

Ciasto Brzoskwiniowiec

Świetne ciacho do kawy.

brzoskwiniowiec

Dodane przez: bpuzio

Ciasto brzoskwiniowiec

taka lekka wersja na każdy czas...

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO Z OWOCAMI I WINEM

Przepis dostałam od znajomej z...

Czekoladowe ciasto na winie – z jagodami

Dodane przez: Violetka76

Czekoladowe ciasto na winie z jagodami

Mięciutkie i wilgotne ciasto z...

Makowiec z białego maku

Dodane przez: Jaga85

Makowiec z białego maku

Jeśli komuś znudziły się tradycyjne...

brzoskwiniowiec

Dodane przez: Nina80

brzoskwiniowiec

Pyszne, lekkie, piękne

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE