Ciasto ziemniaczane z orzechami PYCHA

4.48 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Przepis jakiś czas temu podesłała mi koleżanka, bez jej pozytywnej rekomendacji z pewnością nie upiekłabym go.... no bo ciasto z ziemniakami?... ja rozumiem babka ziemniaczana,, ale ciasto! A jednak. W cieście ogóle nie czuć ziemniaków, czuć za to migdały i orzechy.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Na foremkę o wymiarach ok. 20x30 cm

    Kruche ciasto:
    40 dag mąki
    15 dag cukru
    3 żółtka
    15 dag margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki śmietany

    Masa orzechowo-ziemniaczana
    1/2 kg ugotowanych ziemniaków
    20 dag zmielonych orzechów włoskich
    5 dag cukru pudru
    3 żółtka
    6 białek
    olejek migdałowy
Wystaw ocenę:

4.48 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ziemniaczane z orzechami pycha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki kruchego ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części i rozwałkować. Jedną część wyłożyć na blachę wcześniej wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
  • 2. Ugotowane ziemniaki zmielić, dodać do nich orzechy, cukier puder, żółtka i olejek migdałowy. Masę dokładnie wyrobić.

    Białka ubić na sztywno i dodać do masy, delikatnie mieszając. Masę wyłożyć na kruche ciasto, przykryć drugą częścią ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 minut w 170 stopniach. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować