Ciasto ze śliwkami i pianką kokosową

0 (0 ocen)

  • 50 min

Idealny deser do kawy. Ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag mąki,
    12 dag masła,
    3,5 łyżki cukru,
    3 żółtka,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1,5 dag drożdży,
    1,5 łyżki śmietany 18%;
    Piana kokosowa:
    3 białka,
    1/2 szklanki cukru pudru,
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    10 dag kokosu,
    Dodatkowo:
    1/2 kg śliwek,
    cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ze śliwkami i pianką kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże mieszamy ze śmietaną. Mąkę łączymy z masłem. Dodajemy cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz drożdże ze śmietaną. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną cześć ciasta wkładamy na godzinę do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na tortownicę o średnicy 24cm.
  • 2. Śliwki przekrawamy na pół. Usuwamy pestki. Owoce układamy na cieście na blaszce.
  • 3. Piana: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijamy. Na końcu dodajemy kokos. Delikatnie mieszamy. Pianę wykładamy na owoce na blaszce, wyrównujemy.
  • 4. Na pianę ścieramy pozostałe ciasto z zamrażalnika. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować