REKLAMA

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i pianką

wyświetlono: 1819 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Pyszne ,pulchne i nie za słodkie .

opublikowany: 12.08.2016
Udostępnij Pinterest
  • 50 min

Składniki:


  • Rozczyn:

    50 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    0,5 szklanki ciepłego mleka
    1 łyżeczka mąki

    Ciasto:

    4 żółtka
    8 łyżek cukru
    150 g margaryny
    2,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki letniego mleka

    Pianka:

    4 białka
    3/4 szklanki cukru

    Ponadto:

    śliwki węgierki
    cynamon do smaku
Ocena:

(średnia 4.5 z 177 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1.



    1.Z drożdży,cukru,mąki i mleka przygotować rozczyn.Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

    2.Żółtka utrzeć z cukrem.

    3.Margarynę stopić.

    4.Mąkę przesiać ,dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka i mleko.Wyrobić ciasto.Po jakimś czasie dodać ciepły tłuszcz.Wyrabiać dalej do momentu gdy ciasto zacznie nam odstawać od ręki.Pozostawić do wyrośnięcia.

    5.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę ,lekko zagnieść.Następnie wyłożyć na natłuszczoną i oprószoną mąką formę o wymiarach:23x34 .Na wierzch rozłożyć połówki śliwek,skórką do dołu,posypać cynamonem.Pozostawić ponownie do wyrośnięcia.

    5.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 55 minut w temp.180 st .C.

    6.Białka ubić,utrwalić cukrem.Pianę wyłożyć na śliwki 15 minut przed końcem pieczenia..
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Lipcowadziewczyna IMG_20200825_161026_350

Ciasto ze śliwkami i pianką budyniową

Kruche ciasto ze śliwkami z pianką budyniową.

kategoria: Ciasta Desery pianka opublikowany: 05.03.2016 | wyświetlono: 3203 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE