Ciasto z wiśniami i kremem budyniowym

4.48 (164 ocen)

Bardzo szybkie w przygotowaniu i pyszne w jedzeniu.

Składniki:

  • Składniki na ciasto (blaszka ok. 29x24cm):
    2 szklanki mąki tortowej
    ¾ kostki masła
    3 żółtka
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru z wanilią

    Krem budyniowy:
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    3 szklanki mleka
    łyżka masła

    wiśnie (u mnie ok. szklanka)
Wystaw ocenę:

4.48 (164 ocen)

Ciasto z wiśniami i kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić 2/3 ciasta i schować do lodówki na ok. 1h. 1/3 ciasta zawinąć w folię i schować do zamrażalnika.
    Budynie ugotować w 3 szklankach mleka. Pod koniec gotowania dodać łyżkę masła i dobrze wymieszać. Ostudzić.
    Na ciasto wylać ostudzony budyń, ułożyć wiśnie i przykryć resztą ciasta startą na tarce.
    Piec w 180C ok. 40 min.

Porady

Zamiast wiśni można dodać inne sezonowe owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować