Ciasto z truskawkami i białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne puszyste i wilgotne ciasto, które pojawia się u mnie obowiązkowo w sezonie truskawkowym, proste bez udziwnień które zawsze smakuje.

  • 45 min

Składniki:

  • 6 jajek
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    4 płaskie łyżki majonezu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    3/4 szklanki cukru
    32 g cukru waniliowego
    szczypta soli,
    świeże truskawki
    1 tabliczka białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z truskawkami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jaj oddzielam od żółtek miksuję na sztywną lśniącą pianę dodaję w trakcie nie przerywając ucierania cukier i cukier waniliowy,


    Dodaję żółtka oraz majonez a następnie przesiewam do masy jajecznej przez sito- mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
  • 2. Całość delikatnie mieszam ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach, do całkowitego połączenia, wylewam do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 12/39 cm. Lub do 4 mniejszych papierowych keksówek.

    Na koniec ciasto posypuję pokrojonymi świeżymi truskawkami, piekę około 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzę przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
    Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, lejącą polewam ciasto.
    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować