Ciasto z truskawkami

5 (140 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy

    Masa budyniowa:
    500 ml mleka
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe (ja dodałam truskawkowe)
    25 dag masła lub margaryny
    cukier waniliowy
    cukier do smaku

    Masa truskawkowa:
    1l. zmiksowanych truskawek
    3 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z truskawkami Desery

Ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Ubić pianę z białek. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, po 1 żółtku, a na końcu lekko wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec (forma 25/35 cm.) ok. 30 min. w temp. 180*C.
  • 2. Masa budyniowa:
    W 1/2 szklanki mleka roztrzepać budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać roztrzepany budyń i ugotować. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Masę wyłożyć na biszkopt.

  • 3. Masa truskawkowa:
    Truskawki podgrzać, rozpuścić w nich 3 galaretki (proszek). Tężejące truskawki wyłożyć na masę budyniową.
  • 4. Przełożenie:
    biszkopt - masa budyniowa - masa truskawkowa - (można położyć truskawki i zalać galaretką truskawkową)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować