Ciasto z rabarbarem, truskawkami i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto wymyśliłam sama czerpiąc inspiracje z innych przepisów

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • KRUSZONKA
    -1/2 kostki KAŚKI
    -2 łyżki cukru
    -2/3 szkl. mąki tortowej

    CIASTO
    -1 szkl. cukru
    -1 kostka KAŚKI
    -2,5 szkl. mąki tortowej
    -4 jajka
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -cukier waniliowy
    -po 300 g truskawek i rabarbaru
    -1 czekolada mleczna
    - 3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z rabarbarem, truskawkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KRUSZONKA
    Połącz mikserem pokrojoną wcześniej na kawałki kostkę pieczeniową, dodaj cukier i mąkę, a następnie zagnieć w kulkę. Zawiniętą kulkę w folię spożywczą włóż do zamrażalnika na około 30-40 minut.
  • 2. CIASTO
    Rozpuść i garnuszku 1 kostkę pieczeniową i ostudź. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj je do masy utartych jajek. Na końcu dodaj ostudzoną kostkę do pieczenia. Blachę wyłóż papierem do pieczenia a następnie dodaj utartą masę ciasta. Rabarbar i truskawki umyj, osusz i ułóż na górze ciasta. Schłodzoną kruszonkę zetrzyj na tarce i posyp nią ciasto. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 50-60 minut w 180 st.
  • 3. Czekoladę pokrusz na małe kawałki i wstaw do kąpieli wodnej dodając 3 łyżki mleka. Gotową polewą tworząc zygzaki oblej gotowy ostudzony placek.

Porady

Zamiast czekolady mlecznej można użyć gorzkiej lub z bakaliami. Owoce można zastępować innymi, np. brzoskwiniami z puszki i oblać galaretką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować