Ciasto z rabarbarem, truskawkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KRUSZONKA
Połącz mikserem pokrojoną wcześniej na kawałki kostkę pieczeniową, dodaj cukier i mąkę, a następnie zagnieć w kulkę. Zawiniętą kulkę w folię spożywczą włóż do zamrażalnika na około 30-40 minut.
2.CIASTO
Rozpuść i garnuszku 1 kostkę pieczeniową i ostudź. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj je do masy utartych jajek. Na końcu dodaj ostudzoną kostkę do pieczenia. Blachę wyłóż papierem do pieczenia a następnie dodaj utartą masę ciasta. Rabarbar i truskawki umyj, osusz i ułóż na górze ciasta. Schłodzoną kruszonkę zetrzyj na tarce i posyp nią ciasto. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 50-60 minut w 180 st.
3.Czekoladę pokrusz na małe kawałki i wstaw do kąpieli wodnej dodając 3 łyżki mleka. Gotową polewą tworząc zygzaki oblej gotowy ostudzony placek.
Porady
Zamiast czekolady mlecznej można użyć gorzkiej lub z bakaliami.
Owoce można zastępować innymi, np. brzoskwiniami z puszki i oblać galaretką
Komentarze