Ciasto z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto orzechowe. Wybić jajka oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka cukier i 2 łyżki wody. Na koniec wmieszać mąkę połączoną z orzechami i proszkiem do pieczenia. Wyłożyć do przygotowanej blaszki i piec do suchego patyczka ok 30 w 180 stopniach. Ciasto wystudzić.
Przygotować ciasto ciemne. Podane na ciasto ciemne składniki zmiksować. Przełożyć do blaski takiej samej wielkości w jakiej się piekło ciasto orzechowe. Piec do suchego patyczka ok 40 min w 180 stopniach. Wystudzić.
Budynie ugotować na mleku z dodatkiem kawy i cukru. Wystudzić i zmiksować z masłem.
Ciemne ciasto posmarować powidłami i wyłożyć krem. Rozsmarować. Położyć ciasto orzechowe i docisnąć lekko.
Polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.
Wymiary blaszki 24/38 cm.
Komentarze