Ciasto z orzechami

4.5 (151 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczne ciasto z kremem i orzechową nutką.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto orzechowe

    jajka 4 szt
    mąka 1/2 szkl
    orzechy włoskie zmielone 3/4 szkl
    cukier 3/4 szkl
    proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

    ciasto ciemne

    jajko 1 szt
    mąka 2 szkl
    mleko ok 1 szkl
    dżem 2-3 łyżki
    cukier 1/2 szkl
    kakao 2 łyżki
    olej 1/2 szkl
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    soda 1/2 łyżeczki

    krem

    budyń śmietankowy 2 op
    mleko 2,5 szkl
    cukier 5-6 łyżek
    kawa cappuccino orzechowe 3-4 łyżki
    masło albo margaryna 1 kostka (250g)

    dodatkowo

    powidła albo kwaśny dżem
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Powidła Kawy

Ciasto z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto orzechowe. Wybić jajka oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka cukier i 2 łyżki wody. Na koniec wmieszać mąkę połączoną z orzechami i proszkiem do pieczenia. Wyłożyć do przygotowanej blaszki i piec do suchego patyczka ok 30 w 180 stopniach. Ciasto wystudzić.
    Przygotować ciasto ciemne. Podane na ciasto ciemne składniki zmiksować. Przełożyć do blaski takiej samej wielkości w jakiej się piekło ciasto orzechowe. Piec do suchego patyczka ok 40 min w 180 stopniach. Wystudzić.
    Budynie ugotować na mleku z dodatkiem kawy i cukru. Wystudzić i zmiksować z masłem.
    Ciemne ciasto posmarować powidłami i wyłożyć krem. Rozsmarować. Położyć ciasto orzechowe i docisnąć lekko.
    Polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.
    Wymiary blaszki 24/38 cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Orzechy Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować