Ciasto z makiem

4.94 (163 ocen)

  • 60 min

Niepozorne, a jednak smaczne ciasto z makiem, szybkie i proste w przygotowaniu. Idealne gdy nie mamy ochoty na ciasta z kremem.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    • 1 szkl. mąki pszennej
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 kostki margaryny
    • 1/2 szkl. cukru
    • 3 łyżki wody

    Masa makowa:
    • 500 g masy makowej z puszki
    • 2 jajka
    • 1/3 szkl. cukru
Wystaw ocenę:

4.94 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto: margarynę, cukier, wodę umieścić w garnku. Postawić na małym ogniu i rozpuścić, zostawić do przestygnięcia. Następnie dodać żółtka, mąkę z proszkiem i zmiksować. Białka ubić na pianę i delikatnie łyżką wymieszać z ciastem. Foremkę o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto.
    Przygotować masę makową: jajka, cukier umieścić w misce i wszystko razem zmiksować. Wylać na jasne ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować