Ciasto z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: 200g masła pokojowej temp. ubić z cukrem na puszystą, jednolitą masę. Następnie dodać po jednym jajku, cały czas miksując, aby jajka połączyły się z masą. Na koniec dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przygotować formę o średnicy 26cm, wyścielić pergaminem dno formy, boki posmarować masłem i posypać mąką. Wyłożyć dno ciastem.
2.Masa makowa: W misce wymieszać 2 żółtka, 50g masła pokojowej temperatury, rodzynki, orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać, razem z masą makową. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Wylać masę makową na ciasto (ważne aby masa była wypełniała do połowy formę do pieczenie, masa urośnie).
3.Polewa czekoladowa: zagotować śmietankę, dodać czekoladę i masło. Wymieszać.
4.Piec w temp. 175 stop. przez ok. 30-40 min. Sprawdzać patyczkiem.
Ciasto ostudzić, wierzch polać czekoladową polewą lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze