Ciasto z makiem

0 (0 ocen)

Po przepisy na ciasta z makiem warto sięgać nie tylko w Święta, ale w zwykłe dni, by choć odrobinę przywołać nastrój świąteczny.

Składniki:

  • 250g masła
    140g cukru
    6 szt. dużych jajek
    80g mąki ziemniaczanej
    160g mąki
    1 łyżka proszku do pieczenia
    220g masy makowej
    40g rodzynków
    40g orzechów włoskich

    Czekoladowa polewa:
    100g czarnej czekolady
    100g śmietanki 30%
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: 200g masła pokojowej temp. ubić z cukrem na puszystą, jednolitą masę. Następnie dodać po jednym jajku, cały czas miksując, aby jajka połączyły się z masą. Na koniec dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przygotować formę o średnicy 26cm, wyścielić pergaminem dno formy, boki posmarować masłem i posypać mąką. Wyłożyć dno ciastem.
  • 2. Masa makowa: W misce wymieszać 2 żółtka, 50g masła pokojowej temperatury, rodzynki, orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać, razem z masą makową. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Wylać masę makową na ciasto (ważne aby masa była wypełniała do połowy formę do pieczenie, masa urośnie).
  • 3. Polewa czekoladowa: zagotować śmietankę, dodać czekoladę i masło. Wymieszać.
  • 4. Piec w temp. 175 stop. przez ok. 30-40 min. Sprawdzać patyczkiem.
    Ciasto ostudzić, wierzch polać czekoladową polewą lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować