CIASTO Z MAKIEM

  • wyświetlono: 2333 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Dwie wersje ciasta z makiem, na spodzie drożdżowym i kruchym. Ciasto z kruszonką i polewą cytrynową.

Babcia Tereska
  • 100min

Składniki

Nowa wersja:
ciasto drożdżowe:
-375 g. mąki
-50 g. cukru
-1 jajka
-100 g. masła
-szczypta soli
-3/4 szklanki letniego mleka
-40 g .drożdży-rozczyn (1,5 łyżeczki cukru+1,5 ł. mąki+1-2 ł .mleka letniego)
-1/2 cukru waniliowego

warstwa makowa :
-600 g. maku przemielonego-gotowego
-50 g. masła
-1 łyżka miodu
-2 ubite białka
-50 g. orzechów zmielonych
-olejek migdałowy albo pomarańczowy
-3/4 szklanka cukru
-1/4 szklanki gorącej wody
-bakalie

kruszonka:
-1 masło-250 g.
-250 g.mąki
-1/2 szklanki brązowego cukru
-100 g. tartych orzechów włoskich

lukier :
-1/2 szklanki cukru pudru
-1 łyżkę soku z cytryny
-odrobinę gorącej wody
==============

stara wersja:

ciasto kruche:
-6 jajek
-1 szklanka cukru
-1 margaryna
-40 dkg.mąki
-2 łyżeczki proszku do piecz.
-10 łyżek mleka

-1 puszka gotowej masy makowej

-lukier cytrynowy, gotowy

Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO Z MAKIEM

  • spód drożdżowy1. ciasto-Utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do tego przesiać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży. Dodać sól,letnie mleko i chwilę zagnieść. Wlać rozpuszczone i letnie masło. Zagnieść do momentu aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Rozciągnąć na blaszce 30x40.
  • masa makowa2. warstwa makowa- W garnku z wodą, rozpuścić masło, miód, cukier. Włożyć mak, olejek, wymieszać.Chwilkę podgrzewać. Ostudzić i domieszać białka ubite i bakalie. Nałożyć nadzienie.
  • kruszonka3. kruszonka-Wszystko rozdrobnić mikserem na kruszonkę i rozrzucić po maku.Piec 40 min. w 175 *.
  • polewa cytrynowa4. polewa-Wymieszać puder z sokiem i wodą na lejącą polewę. Polać zimny placek w esy-floresy.
  • ciasto na spodzie kruchym5. Stara wersja ciasta.
    Zmiksować margarynę z cukrem i żółtkami. Do tego przesiać mąkę z proszkiem i dolewając mleko, ręką wymieszać na żwirek. Odsypać 1/4 na posypkę. Białka ubić i wmieszać do ciasta.Ciasto rozsmarować w foremce, wyłożonej papierem do pieczenia.(25x42) Mak wyłożyć na ciasto. Rozsypać pozostawioną kruszonką. Piec 40 min. w 175*. Po przestygnięciu polać lukrem cytrynowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczylakruszonkalukier cytrynowyciasto z makiemciasto z makiem na cieście drożdżowymciasto na cieście kruchym

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto pomarańczowe z makiem

Dodane przez: agarybak76

Ciasto pomarańczowe z makiem

Jest to moja propozycja, pysznego,...

image-0sfc0lb

Dodane przez: euphoriaa33

Ciasto z makiem bez mąki

Przepis mojej cioci na pyszne,...

Ciasto z makiem "Afrykanczyk"

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto z makiem "Afrykańczyk"

Uczę się języka chińskiego. Dużo...

cytrynowe z makiem 1

Dodane przez: ladyson

Ciasto cytrynowe z makiem

Przepyszne lekko kwaskowate cytrusowe...

ciasto

Dodane przez: Aga72

Ciasto sernik z makiem

Tak jak obiecałam podaję wam przepis...

Ciasto z makiem i masą cytrynową

Dodane przez: DanusiaC

CIASTO Z MAKIEM I KREMEM CYTRYNOWYM

Pyszne ciasto na świąteczny stół....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE