Ciasto z kremem budyniowym i kajmakiem

5 (2 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześniej, by warstwy się przegryzły, a herbatniki zmiękły od masy krówkowej. Polecam na specjalne okazje i bez nich!

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • Biszkopt
    4 jajka
    Szczypta soli
    0,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    ¾ szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa
    2 budynie waniliowe w proszku bez cukru
    500ml mleka
    200g masła
    6 łyżek cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego

    1 szklanka soku pomarańczowego
    1 puszka masy kajmakowej
    Herbatniki
    200ml śmietanki 30% lub 36%
    Śmietan fix
    Cukier puder
    Czekolada mleczna, czekolada biała, kakao
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z kremem budyniowym i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo dodawać cukier. Następnie, ciągle miksując, wrzucać po jednym żółtku. W osobnej misce połączyć obie maki oraz proszek do pieczenia. Następnie, delikatnie, mieszając łyżką do masy jajecznej dodać mąkę. Mieszać tylko do czasu połączenia się składników.
    Blaszkę o wymiarach około 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie włożyć na nią ciasto, wyrównać, włożyć do piekarnika nagrzanego na 200stopni i piec przez około 20min – sprawdzać patyczkiem. Po upieczeniu biszkopt ostudzić, a następnie przekroić wzdłuż na dwa blaty.

    Przygotować masę budyniową – ugotować dwa budynie z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.

    Złożyć placek – jeden biszkopt nasączyć połową soku pomarańczowego, następnie nałożyć połowę masy budyniowej, przykryć drugim blatem, nasączyć do pozostałym sokiem. Wierzch posmarować resztą masy budyniowej, na którą wyłożyć herbatniki. Na nich rozprowadzić masę krówkową i znów wyłożyć herbatniki.

    Na koniec ubić śmietankę kremówkę z dodatkiem śmietan fixu i cukru pudru. Bitą śmietanę wyłożyć na herbatniki. Całość posypać startą na tarce czekoladą lub oprószyć kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Budyń Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek Szybka kuchnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować