Ciasto drożdżowe z jeżynami

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Sezon na jeżyny kończy się, warto je spróbować w pysznym cieście.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ½ szklanki mleka
    10 dag masła
    40 dag mąki + 3-4 łyżki do podsypania
    15 dag cukru pudru
    1 jajko
    3 dag drożdży
    cukier waniliowy
    szczypta soli
    ½ kg jeżyn + 2 łyżki cukru
    cukier puder do posypania
    Składniki na kruszonkę:
    30 dag mąki
    20 dag masła lub margaryny
    15 dag cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Ciasto drożdżowe z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w ciepłym mleku. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy i jajko. Wymieszać. Dodać pokruszone drożdże, wlać mleko z tłuszczem i mieszać dużą drewnianą łyżką, podsypując trochę mąki. Ciasto ma być trochę klejące. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce na pół godziny.
  • Na cieście rozłożyć jeżyny i posypać kruszonką 2. .Składniki na kruszonkę dokładnie zagnieść i odłożyć do lodówki. Jeżyny wymieszać z cukrem. Blachę o wymiarach 25cm na 35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozłożyć równo na blachę i pozostawić jeszcze chwilę do podrośnięcia. Następnie wyłożyć jeżyny i na wierzch pokruszyć kruszonkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ºC około 50 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Do ciasta można też wykorzystać inne owoce sezonowe na przykład borówki, maliny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować