Ciasto z jagodami na oleju i śmietanie

4 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ciasto jest bardzo smaczne.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    7 łyżek cukru
    100 ml oleju rzepakowego
    3 - 2,5 szklanki mąki pszennej
    200 ml śmietany 36 %
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka sody

    masło do wysmarowania formy lub papier do wyłożenia formy

    4 szklanki jagód
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    łyżka cukru

    100 g masła
    szklanka mąki krupczatki
    3 łyżki cukru
    proszek do pieczenia na koniec łyżeczki

    sok z cytryny
    cukier puder ( ile zabierze )
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Ciasto z jagodami na oleju i śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło połączyć z mąką krupczatką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Najlepiej zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Porozcierać w palcach. Musi powstać kruszonka jak piasek. Schłodzić w lodówce.
    Jagody przepłukać pod bieżącą woda na sicie. Pozostawić na sicie do osuszenia. Jak już obciekną przełożyć do miseczki i dodać mąkę ziemniaczaną i cukier. Wymieszać.
    Jajka utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo olej i ucierać. Następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Najlepiej naprzemiennie ze śmietaną. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć przygotowane jagody. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 min.
    Do soku z cytryny dodać cukier puder i wymieszać, zrobić lukier.
    Wystudzone ciasto polukrować.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować