Ciasto cytrynowe na oleju

4.5 (195 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ciasto jest niezwykle mięciutkie a zarazem wilgotne o wyraźnym smaku cytrynowym. W wersji dla wielbicieli słodszych smaków można polukrować :)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jaja rozmiar M
    1,5 szklanki jogurtu naturalnego
    3/4 szklanki oleju
    3/4 szklanki cukru
    3 szklanki mąki
    2 łyżeczki sody (płaskie)
    skórka z dwóch cytryn + sok z jednej cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto cytrynowe Ciasto

Ciasto cytrynowe na oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę 28cmx16cm natłuścić olejem i wysypać bułką tartą.
  • 2. Lekko roztrzepać jajka z cukrem, olejem oraz jogurtem.
  • 3. Cytryny umyć, sparzyć a następnie zetrzeć skórki i dodać do masy. Dodać także sok wyciśnięty z jednej cytryny. Wymieszać.
  • 4. Dodać przesianą mąkę wraz z sodą. Delikatnie wymieszać drewniana łyżką.
    Piec około 40 minut w 180c ( do suchego patyczka).

Porady

Ciasto można polukrować robiąc lukier z soku z drugiej cytryny i cukru pudru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować