Ciasto z jagodami

0 (0 ocen)

Na upalne dni polecam ciasto z jagodami na zimno, które jest bardzo lekkie i dobrze schłodzone idealnie pasuje do kawki w upalne dni.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka
    2 łyzki cukru
    2 łyżki mąki
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    1 śmietana 30%
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki żelatyny
    1/4 szkl gorącej wody

    Dodatkowo:
    galaretka owoce leśne
    jagody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Następnie dodać żółtka i ubić, a na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem. Wszystko delikatnie wymieszać i wlać do średniej wielkości tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st, aż biszkopt się przyrumieni i będzie odchodził od brzegów.

    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do przestudzenia. Śmietanę ubić wraz z cukrem, a na koniec dodać wystudzoną, rozpuszczoną żelatynę.

    Wystudzony biszkopt włożyć ponownie do tortownicy, wyłożyć na niego przygotowaną masę piankową, w którą powciskać umyte i osuszone jagody.
    Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i gdy zacznie tężeć zalać nią ciasto w tortownicy.
    Gotowe ciasto wstawić do lodówki na noc do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować