Ciasto z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Następnie dodać żółtka i ubić, a na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem. Wszystko delikatnie wymieszać i wlać do średniej wielkości tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st, aż biszkopt się przyrumieni i będzie odchodził od brzegów.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do przestudzenia. Śmietanę ubić wraz z cukrem, a na koniec dodać wystudzoną, rozpuszczoną żelatynę.
Wystudzony biszkopt włożyć ponownie do tortownicy, wyłożyć na niego przygotowaną masę piankową, w którą powciskać umyte i osuszone jagody.
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i gdy zacznie tężeć zalać nią ciasto w tortownicy.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki na noc do całkowitego stężenia.
Komentarze