Biszkopt różowy: 4 jajka
pół szkl. cukru
pół szkl. mąki
pół łyżeczki proszku do piecz.
kisiel wiśniowy
Biszkopt makowy: 4 jajka
pół szkl. cukru
pół szkl. mąki
pół łyżeczki proszku do piecz
kilka łyżek maku
Masa jabłkowa: 1 kg jabłek
2 galaretki agrestowe
kilka łyżek cukru
Masa różowa: pół litra kremówki
galaretka wiśniowa
odrobina cukru pudru
Pozostałe składniki: 2 paczki delicji
2 galaretki truskawkowe
Ciasto z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt: ubić białka, dodać cukier, potem żółtka, wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem, potem wymieszać z kisielem, piec ok.30 min w 180 C. Pozostawić do wystudzenia.
Biszkopt makowy przygotować tak jak biszkopt różowy.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, uprażyć z cukrem, dodać galaretki agrestowe w proszku, wymieszać, pozostawić do wystudzenia.
Rozpuścić galaretki truskawkowe, gdy stężeją pokroić w kostkę.
Galaretkę wiśniową rozpuścić w pół szkl. gorącej wody, gdy zacznie gęstnieć zmiksować z kremówką ubitą z odrobiną cukru pudru, wstawić na chwilę do lodówki.
Na biszkopt różowy wyłożyć masę jabłkową, na to biszkopt makowy, wyłożyć delicje, na to masa z kremówki i posypać kostkami galaretki.
Komentarze