Ciasto pijak z galaretką

  • wyświetlono: 6904 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 1

Oto moja zmieniona wersja "pijaka". Polewę czekoladową zamieniłam na cytrynową galaretkę i dzięki temu ciasto było bardziej orzeźwiające i mniej słodkie. Nam bardzo zasmakowała taka wersja.

alaaa

Składniki

Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Blat kokosowo-makowy:
7 białek
250 g cukru
300 g wiórek kokosowych
150 g maku
Krem budyniowy:
700 ml mleka
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru z wanilią
3 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g masła
Dodatkowo:
marmolada wieloowocowa
1 galaretka cytrynowa
24 szt biszkopty okrągłe
spirytus lub wódka

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto pijak z galaretką

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dodawać stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i miksować na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać masę jajeczną, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 25-30 minut.
    Blat kokosowy:
    Zimne białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier. Gdy białka będą sztywne, gładkie i lśniące wsypać kokos wymieszany z makiem i wymieszać na jednolitą masę. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, równomiernie rozsmarować masę i piec w 180 stopniach około 25-30 minut.
    Krem budyniowy:
    Z mleka odlać szklankę mleka resztę zagotować z cukrami. W szklance mleka zmiksować żółtka i mąki na jednolitą masę. Wlać do gotującego się mleka i mieszając zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i ostudzić.
    Masło utrzeć i stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając. Na końcu wlać około 50 ml spirytusu i wymieszać.
    Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu.
    Warstwy ciasta: biszkopt z wierzchu nasączony spirytusem lub wódką, cienko posmarować marmoladą, 3/4 kremu budyniowego, blat kokosowo -makowy, 1/4 kremu budyniowego, biszkopty nasączone w spirytusie lub wódce, tężejąca galaretka.
    Gotowe ciasto włożyć na całą noc do lodówki.
    Jeśli nie chcemy by ciasto było mocno alkoholowe spirytus zastąpić wódką lub całkowicie zrezygnować z alkoholu.

Porady

Ciasto jest wysokie na około 8 centymetrów więc musi być blacha z wysokim brzegiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciegalaretkaCiastomakkrem budyniowyboże narodzeniepijak

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto przekładamy do tortownicy

Dodane przez: kinga5133

Ciasto Pijak ;-)

Przepis znalazłam w starym zeszycie...

image-1ywwqox

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto z brzoskwiniami i galaretką

Uwielbiam to ciasto, ładnie wygląda...

Ciasto arbuzowe z galaretką

Dodane przez: joanna30

Ciasto arbuzowe z galaretką

Ciasto jest niezwykle delikatne...

Ciasto z kremem i galaretką

Dodane przez: Skotka

Ciasto z kremem i galaretką

Smaczne, słodko winne, szybkie...

ciasto toffi z galaretką

Dodane przez: kasiunia860

Ciasto toffi z galaretką

Delikatne ciasto toffi z masą śmietanową...

amoniaczek z galaretką

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto amoniaczek z galaretką

Pyszne, tanie i proste w wykonaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE