Ciasto z domowym marcepanem

4.51 (156 ocen)

To przepis mojej babci od zawsze gościł na naszym stole, więc w końcu i ja musiałam po niego sięgnąć.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek 20 dag cukru
    20 dag mąki
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    250 g kaszy manny
    250 g cukru pudru
    250 g masła
    olejek migdałowy
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z domowym marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy przesianą make z proszkiem do pieczenia i powoli mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto, dokładnie rozsmarowujemy i pieczemy 30 minut w temp. 190 stopni.
  • 2. Margarynę topimy z cukrem pudrem, następnie dodajemy kaszę i olejek migdałowy, gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, ciągle mieszając. Studzimy ok. 5 minut i delikatnie wykładamy na biszkopt. Wyrównujemy, masa bardzo szybko będzie tężeć.
  • 3. Polewę czekoladową rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować