Ciasto bawełniane z domowym marcepanem

5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Delikatne i pyszne ciasto drożdżowe z domowym marcepanem.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • mąka pszenna 300 g
    letnie mleko 80 ml
    suche drożdże 3 g
    1 jajko
    drobny cukier 30 g
    śmietana 30 % 100 ml
    sól 5 g
    Domowy marcepan : białe migdały 70 g
    cukier puder ok. 3 łyżki
    śmietana 30 % 50 ml
    Do smarowania : Konfitura różana lub inny dżem
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe

Ciasto bawełniane z domowym marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto bawełniane 1. Tortownica 20 cm, wysmarowana margaryną, spód posypany bułką, boki wyłożone papierem.
    Marcepan.
    Migdały sparzyć gorącą wodą i zdjąć łupinki.
    Białe, gołe migdały blendować z pudrem i śmietanką na prawie gładką masę.

    Ciasto.
    Lekko ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, odstawić na 5 minut.
    Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, wymieszać.
    Dodać śmietanę, jajko i drożdże z mlekiem.
    Wyrobić puszyste nieklejące się ciasto.
    Odstawić na 60 minut do podwojenia objętości.
    Potem ciasto podzielić na 5 równych części ( teraz mi wyszło po około 115 g ).
    Uformować 5 kulek , przykryć niech trochę podrosną.
    Każdą kulkę rozwałkować w cienki owalny kształt.
    Jedną część pokroić w cienkie paseczki, na drugiej ułożyć nadzienie.
  • 2. Każdy kawałek ciasta zwijać w rulon zaczynając od strony z nadzieniem.
    Następnie układać je w kółko wzdłuż tortownicy. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Piec w 170 C przez około 20-25 minut. Po upieczeniu gorące ciasto posmarować rozrzedzoną konfiturą różaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować