Delikatne i pyszne ciasto drożdżowe z domowym marcepanem.
60 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
mąka pszenna 300 g
letnie mleko 80 ml
suche drożdże 3 g
1 jajko
drobny cukier 30 g
śmietana 30 % 100 ml
sól 5 g
Domowy marcepan : białe migdały 70 g
cukier puder ok. 3 łyżki
śmietana 30 % 50 ml
Do smarowania : Konfitura różana lub inny dżem
Ciasto bawełniane z domowym marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownica 20 cm, wysmarowana margaryną, spód posypany bułką, boki wyłożone papierem.
Marcepan.
Migdały sparzyć gorącą wodą i zdjąć łupinki.
Białe, gołe migdały blendować z pudrem i śmietanką na prawie gładką masę.
Ciasto.
Lekko ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, odstawić na 5 minut.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, wymieszać.
Dodać śmietanę, jajko i drożdże z mlekiem.
Wyrobić puszyste nieklejące się ciasto.
Odstawić na 60 minut do podwojenia objętości.
Potem ciasto podzielić na 5 równych części ( teraz mi wyszło po około 115 g ).
Uformować 5 kulek , przykryć niech trochę podrosną.
Każdą kulkę rozwałkować w cienki owalny kształt.
Jedną część pokroić w cienkie paseczki, na drugiej ułożyć nadzienie.
2.Każdy kawałek ciasta zwijać w rulon zaczynając od strony z nadzieniem.
Następnie układać je w kółko wzdłuż tortownicy. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Piec w 170 C przez około 20-25 minut. Po upieczeniu gorące ciasto posmarować rozrzedzoną konfiturą różaną.
Komentarze