Ciasto marchewkowe z marcepanem

4.5 (187 ocen)

  • 30 min

Marchewkowy piernik z ulubioną ostatnio masą niby marcepanową. Wszystko cudownie smakuje i do siebie pasuje!!

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto:
    6 jajek
    1 szklanka oleju
    3 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
    3 szklanki mąki
    2,5 szklanki cukru – może być brązowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki cynamonu

    Masa marcepanowa:
    350g kaszy manny
    300g cukru pudru
    130g margaryny
    1/2 szklanki wódki
    1 olejek migdałowy
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto marchewkowe z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo olej, mąkę przesianą z proszkiem, sodą i cynamonem. Gdy masa będzie jednolita dołożyć marchewkę. Krótko zmiksować. Ciasto przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez ok. 50 – 60 minut. Zimne przekroić na 2 części.
  • 2. Masa marcepanowa: Kaszę i cukier wymieszać ze sobą. Margarynę rozpuścić cały czas mieszając, gdy zawrze zalać nią sypką mieszankę. Na koniec dodać wódkę i olejek. Wszystko mieszać do powstania jednolitej struktury. Jeszcze płynną wyłożyć delikatnie na ciasto. Wstawić do lodówki na minimum 5 godzin. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować