Ciasto z bananami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z ½ litra mleka odlałam pół szklanki, dodałam żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną i dokładnie wymieszałam. Resztę mleka zagotowałam. Wlałam przygotowaną masę mączno – jajeczną i cały czas mieszając doprowadziłam do zagotowania.( Masa powinna być gęsta jak budyń )
Masę wystudziłam – do prawie zimnej dodałam masło i cukier puder, zmiksowałam ( tak długo aż stała się puszysta ). Na koniec wrzuciłam pokrojone w kosteczkę banany i wymieszałam łyżką.
Dno blaszki o średnicy ok. 22x33 cm wyłożyłam krakersami. Na nie położyłam masę budyniową, którą przykryłam następną warstwą krakersów.
Bitą śmietanę ubiłam z cukrem pudrem . Pod koniec dodałam zimną ale nie tężejącą galaretkę cytrynową, którą wcześniej rozpuściłam w ½ szklanki wody. Tak przygotowaną masę wyłożyłam na krakersy. Masę przykryłam następną warstwą krakersów. Wierzch ciasta posmarowałam masą krówkową, którą wcześniej delikatnie podgrzałam ( w celu lepszego rozprowadzenia się masy )
Komentarze