CIASTO Z BANANAMI I BITĄ ŚMIETANĄ

4.5 (152 ocen)

LEKKIE, SMACZNE,BEZ PIECZENIA

Składniki:

  • Masa budyniowa:
    ½ litra mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 żółtka
    ½ szklanki cukru pudru
    kostka masła
    3 banany

    masa śmietanowa:
    2 śmietany 30 % po 330 ml ( kupiłam w Biedronce)
    1 galaretka cytrynowa
    ½ szklanki cukru pudru

    dodatkowo:
    2 opakowania krakersów po 200 gram
    masa krówkowa

Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z bananami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTO Z BANANAMI I BITĄ ŚMIETANĄ 1. Z ½ litra mleka odlałam pół szklanki, dodałam żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną i dokładnie wymieszałam. Resztę mleka zagotowałam. Wlałam przygotowaną masę mączno – jajeczną i cały czas mieszając doprowadziłam do zagotowania.( Masa powinna być gęsta jak budyń )
    Masę wystudziłam – do prawie zimnej dodałam masło i cukier puder, zmiksowałam ( tak długo aż stała się puszysta ). Na koniec wrzuciłam pokrojone w kosteczkę banany i wymieszałam łyżką.

    Dno blaszki o średnicy ok. 22x33 cm wyłożyłam krakersami. Na nie położyłam masę budyniową, którą przykryłam następną warstwą krakersów.

    Bitą śmietanę ubiłam z cukrem pudrem . Pod koniec dodałam zimną ale nie tężejącą galaretkę cytrynową, którą wcześniej rozpuściłam w ½ szklanki wody. Tak przygotowaną masę wyłożyłam na krakersy. Masę przykryłam następną warstwą krakersów. Wierzch ciasta posmarowałam masą krówkową, którą wcześniej delikatnie podgrzałam ( w celu lepszego rozprowadzenia się masy )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

4.41 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
rolada

To może cię zainteresować